Tips voor het kiezen van de juiste wijn voor restaurants

Tips voor het kiezen van de juiste wijn voor restaurants

Een goede fles wijn is onmisbaar voor een restaurant! Bezoekers van je horecagelegenheid willen bij hun diner een lekker wijntje kunnen drinken, om de avond compleet te maken. Naast de juiste wijn is ook een ruim assortiment aan bieren aan te raden. Dit geldt in het bijzonder voor een restaurant die naast de mogelijkheid om te dineren ook een optie biedt om enkel een drankje te drinken. Welke man geniet er immers niet van een trappistenbiertje in de zon? Vaak blijkt het voor restauranteigenaren niet eenvoudig te zijn om de juiste wijn uit te zoeken. De een wil een droge witte wijn, de ander kiest voor een zoete variant en weer een ander wil liever een rode wijn. Daarbij zijn er gasten die graag een dessertwijn bij hun dessert drinken of de avond af willen sluiten met een flesje champagne.

Kijk rond bij de concurrentie

Een goede manier om de wijnkaart voor je eigen restaurant samen te stellen is door te kijken naar de wijnkaart van concurrenten. Welke wijnen bieden zij aan? Hoe zit het met de prijs die zij voor een bepaalde wijn rekenen? Enzovoorts. Houd er hierbij rekening mee dat je wijnen niet te lang open wilt laten staan. De keuze voor nauwelijks gedronken wijnen kan dus onverstandig zijn, omdat het je op de langere termijn meer zal kosten dan dat het je oplevert. Kijk hierbij vooral naar concurrenten die gerechten uit de dezelfde keuken aanbieden. Iemand die tapas eet zal een andere wijn prefereren dan iemand die kiest voor een gerecht uit de Italiaanse keuken. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden bij het uitzoeken van de juiste wijnen voor je wijnkaart.

Tip: luister goed naar de signalen van klanten! Klanten kunnen een bepaalde voorkeur hebben, die je vindt door het type wijn wat klanten bij hun gerecht bestellen. Na een paar weken zal je een goed beeld hebben van de meest populaire wijnsoort. 

 

Volg een wijncursus bij een specialist

Veel wijnimporteurs die hun wijnen naar Nederland importeren bieden zeer geregeld een wijncursus aan. Tijdens deze wijncursus leer je hoe je wijnen moet proeven, hoe je wijnen kunt beoordelen op hun kwaliteit, enzovoorts. Dergelijke wijncursussen worden in sommige gevallen gratis aangeboden. In andere gevallen kun je hier vooraf een ticket voor kopen. Wist je dat het zelfs mogelijk is om een wijncursus in je eigen restaurant te organiseren? Dit is ook interessant voor de medewerkers van je horecagelegenheid. Zij leren tijdens deze cursus meer over hoe zij je klanten kunnen adviseren over een geschikte wijn bij een bepaald gerecht. Zeker studenten en jongeren hebben vaak geen idee wat de verschillen tussen bepaalde wijnsoorten zijn. Ideaal als personeelsuitje en een unieke kans om je wijnkaart samen te stellen. 

 

Werken in de horeca

Zoals reeds beschreven kan het een groot voordeel zijn als je iets van wijnen weet als je in de horeca wilt werken. Zeker in de luxere en duurdere restaurants vinden gasten het fijn als zij geïnformeerd worden over de verschillende wijnen op de wijnkaart. Ook voor jezelf kan het leuk zijn om een wijncursus te volgen!

Lijkt het je leuk om in de horeca te werken? Tijdens de zomermaanden zijn veel horecagelegenheden op zoek naar nieuwe werknemers. Klik hier voor meer informatie over werken in de horeca.